Daglichtsystemen Informatie

Keuzehulp lichtkoepels en opstanden

Alle maten van de lichtkoepels en opstanden op deze website worden aangegeven als Dagmaat in centimeters.
Let vooral op dat de dagmaat en de sparingsmaat bij de meeste koepels niet gelijk zijn.

In deze brochure staan bruto prijzen zonder korting!

Alle maten van de lichtkoepels en opstanden op deze website worden aangegeven als de Dagmaat in centimeters. De dagmaat en de sparingsmaat zijn bij de meeste koepels niet gelijk.

Begrip dagmaat

De dagmaat is de maat van de binnenkant van de koepel en tevens de maat van de bovenkant van de opstand. U kunt de dagmaat berekenen door de maat van de daksparing te nemen en daar 20cm van af te halen. ( Bij een polyester H15 opstand is dit 25cm )

Begrip buitenmaat

De buitenmaat van de koepel is altijd de dagmaat plus 16cm

 

Begrip sparingsmaat (daksparing)

De daksparing van een lichtkoepel is de afmeting van het gat in het dak waar de koepel met opstand op komt. De daksparing is altijd 20 of 25cm groter dan de dagmaat.

Bij Dakenmarkt.nl kunt u losse dakopstanden bestellen. Wij tonen de meest gangbare maten op deze website. Staat uw gewenste maat er niet bij, neem dan contact op voor een passende offerte.

AVP opstanden

AVP (pvc) opstanden zijn voor een optimale isolatie dubbelwandig uitgevoerd. De opstanden zijn voor een goede hechting met de dakbedekking voorzien van een geprofileerde buitenzijde. AVP-opstanden zijn volledig recyclebaar.

Polyester opstanden

Polyester opstanden zijn dubbelwandig uitgevoerd met een vulling van polyurethaanhardschuim. De buitenzijde is voor een optimale hechting van de dakbedekking ruw uitgevoerd en afgewerkt met een weerbestendige topcoating.

 

Keuze uit de volgende AVP opstanden

 • Hoogte 16 cm lucht geïsoleerd 25mm ( Daksparing + 20cm = Dagmaat )
 • Hoogte 16 cm lucht geïsoleerd 70mm  ( Daksparing + 20cm = Dagmaat )
 • Hoogte 16 cm EPS geïsoleerd 70mm ( Daksparing + 20cm = Dagmaat )

 

Keuze uit de volgende Polyester opstanden
 • H15 = Hoogtemaat 15 cm en flensbreedte 8cm ( Daksparing + 25cm = Dagmaat )
 • E15 = Hoogtemaat 15 cm en flensbreedte 15cm ( Daksparing + 20cm = Dagmaat )
 • E30 = Hoogtemaat 30 cm en flensbreedte 15cm ( Daksparing + 20cm = Dagmaat )

Bij-Dakenmarkt.nl kunt u losse lichtkoepels zonder opstand bestellen. Wij tonen de meest gangbare maten op deze website. Staat uw gewenste maat er niet bij, neem dan contact op voor een passende offerte.

Acrylaat

Acrylaat (AC) wordt ook wel PMMA of Plexiglas genoemd. De slagvastheid van acrylaat is zeer hoog, tot wel 10x hoger dan die van glas in dezelfde dikte.

Polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) ook wel Lexan genoemd. Wordt gebruikt als pantser lichtkoepel, is hoogslagvast, is vrijwel onbreekbaar en tot wel 250x hoger dan die van glas in dezelfde dikte. Polycarbonaat lichtkoepels werken extra preventief bij vandalisme en inbraak.

Meerdere opties per Lichtkoepel
 • Zonder meerprijs kiezen tussen helder en mat (opaal).
 • Kies voor een Enkele, Dubbele- of Driewandige lichtkoepel.

Lichtkoepels kunt u mbt de lichtdoorlaatbaarheid standaard in 2 varianten bestellen namelijk:

Lichtkoepel helder

– De heldere variant heeft de meeste lichtdoorlaatbaarheid.

Lichtkoepel opaal

– Deze variant wordt ook wel melkwit genoemd, hier kun je niet door heen kijken, terwijl de lichtdoorlaatbaarheid toch goed is.

Dubbelwandige polycarbonaat koepels worden standaard uitgevoerd met een heldere buitenschaal uit polycarbonaat (pc) en een binnenschaal uit helder of opaal acrylaat (pmma).

Op aanvraag en tegen meerprijs zijn lichtkoepels naast helder en opaal ook in diverse andere kleuren en in Heatstop leverbaar. Tevens leverbaar in piramide en ronde vormen.

Iedere lichtkoepel is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen als het gaat om het aantal wanden die een koepel heeft:

Toepassing

 • Enkelwandige lichtkoepels kunnen worden toegepast in niet geïsoleerde ruimtes. Denk hierbij aan een carport of tuinhuisje.
 • Dubbelwandge lichtkoepels bestaan uit 2 lagen met daartussen een luchtspouw, die voor betere isolatie waarde zorgt. Deze koepels worden het meest toegepast op bijvoorbeeld woningen en bedrijfsgebouwen
 • Driewandige lichtkoepels bestaan uit 3 lagen met daartussen 2 lagen luchtspouw waardoor je de beste isoleerde werking krijgt.

Bij Dakenmarkt.nl kunt u losse ventilatieunits (opstand + scharnierraam) voor uw lichtkoepel bestellen. Wij tonen de meest gangbare maten op deze website. Staat uw gewenste maat er niet bij, neem dan contact op voor een passende offerte.

Een losse Ventilatieunit bestaat uit de volgende onderdelen
 • AVP 15cm opstand (smalflens) of polyester 15cm opstand (smalflens)
 • AVP ventilatieraam met scharnieren (waarop koepel gemonteerd wordt)
 • Spindel (handmatig bediend)


AVP ventilatieramen zijn dubbelwandig uitgevoerd en kunnen afhankelijk van maatvoering en toepassing versterkt worden met aluminium of staal. Polyester ramen voor ventilatie van ronde koepels. Aluminium ramen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen voor toepassing als ventilatie- of brandraam.

Let op volgende onderdelen zijn niet inbegrepen

De lichtkoepel (kap) is niet inbegrepen – naar keuze los te bestellen of gebruik de keuzewizzard.