Dakenmarkt levert diverse types hemelwaterafvoeren. Elk type heeft een eigen verwerkingswijze. Omdat water altijd het laagste punt opzoekt, is het advies de hemelwaterafvoer op het laagste punt en verdiept te monteren. Bij daken met isolatie kunt u dit eenvoudig realiseren door een 1 centimeter dunnere plaat ten plaatse van de afvoer te gebruiken.

EPDM afvoeren (11)

Loden onderuitlopen (3)

Zij-uitlopen lood (4)

Spuwers - koper&lood (1)

Overige HWA artikelen (4)

Hemelwaterafvoeren – functie en soorten

Hemelwaterafvoeren zijn cruciaal bij het reguleren van regenwater dat op je dak of in je dakgoot terecht komt. Denk bij hemelwater aan regen, hagel en sneeuw. Een afvoer zorgt ervoor dat het water naar bijvoorbeeld het riool wordt afgevoerd. Hierdoor worden overstromingen en wateroverlast zoals lekkages voorkomen. Wil je weten welke hemelwaterafvoer jij nodig hebt?

Zijuitlopen
Een zijuitloop is een deel van de hemelwaterafvoer bij een plat dak. Een zijuitloop wordt van de binnenkant van het dak door de dakopstand geschoven. Het hemelwater wordt vervolgens recht door de wand of muur naar een regenpijp geleid. Een zijuitloop is vaak voorzien van een plakplaat. Er zijn twee varianten zijuitlopen. Een met een hoek van 45 graden en een met een hoek van 90 graden. Welke je nodig hebt hangt af van de dakopstand.

Onderuitlopen
Een onderuitloop is een deel van de hemelwaterafvoer bij een plat dak. Hemelwater dat terechtkomt in een onderuitloop, wordt recht naar beneden afgevoerd. Vaak is een onderuitloop rond en aangesloten op een verticale regenpijp.

Onderuitlopen komen in verschillende diameters. Welke diameter onderuitloop je nodig hebt ligt aan de oppervlakte van het betreffende dak. Hoe groter je dak, des te groter de diameter zou moeten zijn. Ook kan het nodig zijn om meerdere afvoeren te plaatsen. Dit is afhankelijk van het dakoppervlak en de specifieke omstandigheden. Neem gerust contact op voor persoonlijk advies.

Spuwers
Een spuwer is gemaakt van koper, met een loden plakplaat. Ze komen in de varianten zijuitloop en een onderuitloop. Spuwers zijn bedoeld om het hemelwater af te voeren, op een manier dat het niet direct langs de gevel loopt. Zo blijft de gevel bespaard van overstromend water, bijvoorbeeld door zware regebuien.

Daarnaast bestel je bij Dakenmarkt ook andere handige tools eenvoudig online, zoals vergaarbakken en boldraadroosters. Neem gerust contact op met onze ervaren medewerkers over welke hemelwaterafvoer in uw situatie geschikt is.