EPDM dakbedekking informatie

Hoe kan ik het beste een EPDM dak repareren?

Is jouw EPDM folie beschadigd en wil je dit repareren? Wij leggen graag uit waar je op moet letten. Het repareren van EPDM daken is namelijk niet moeilijk en kun je meestal goed zelf doen.

Regelmatig onderhoud van je EPDM dak

Het is raadzaam om minimaal 2 keer per jaar je dak te controleren op schade. Dit onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”. Door werkzaamheden, veroudering, ongedierte en weersinvloeden zijn ook EPDM daken onderhevig aan slijtage. Door regelmatige controle ben je er vaak nog op tijd bij als ergens schade is ontstaan. Maak bij een controle eerst je dak schoon. Verwijder daarbij alle bladeren en rommel van je dak, vooral bij de hemelwaterafvoeren. De meeste lekkages worden veroorzaakt door verstopte afvoeren.

De meest voorkomende materialen voor een EPDM dak reparatie

Voor de reparatie van Amerikaanse EPDM dakbedekking wordt door producenten het gebruik van zelfklevende EPDM tapes voorgeschreven.  Dit zijn zelfklevende EPDM tapes die je met behulp van een primer en wat gereedschap aanbrengt. In de praktijk voert men ook veel reparaties uit met standaard EPDM folie in combinatie met een rubberkit. Voor beide varianten heeft Dakenmarkt een EPDM reparatieset samengesteld met de benodigde materialen en gereedschappen. De onderdelen uit deze sets kun je ook los bestellen.

De verschillende materialen op een rijtje:

 1. EPDM FormFlash: bestaat uit een niet-gevulkaniseerde EPDM strook op een zelfklevende tape. Het materiaal is zeer vormbaar. Formflash gebruik je bij het waterdicht inwerken van dimensionele details zoals binnen- en buitenhoeken, lichtkoepels en andere opstaande dakdetails. Formflash wordt volledig verkleefd aangebracht met een EPDM primer en de randen extra afgeseald met een EPDM rubberkit. Formflash is minder geschikt voor oppervlakten waar veel water blijft staan.
 2. EPDM Covertape: bestaat uit een semi-gevulkaniseerde EPDM strook op een zelklevende tape. Het materiaal is minder goed vormbaar. Covertape is een ideaal product om EPDM naadverbindingen, en dus ook reparaties, op de vlakke gedeeltes van het dak te maken. Covertape wordt volledig verkleefd aangebracht met een EPDM primer en de randen extra afgeseald met een rubberkit.
 3. Standaard EPDM folie: Bestaat uit standaard EPDM folie. De EPDM folie wordt vaak partieel verkleefd aangebracht met rillen rubber EPDM kit. De buitenste ril breng je dusdanig aan dat deze bij het aandrukken onder de EPDM folie uitvloeit. Je kunt ook standaard EPDM lijm gebruiken, maar seal dan de buitenste paar centimeter weer af met EPDM kit. Standaard EPDM lijm verzeept namelijk als het met water in aanraking komt. Bij verzeping verliest de lijm zijn hechtkracht.

De meest voorkomende gereedschappen voor een EPDM dak reparatie

 1.  Schuurspons
 2.  Schaar
 3.  Aandrukrol
 4.  Schoonmaakdoeken
 5.  EPDM cleaner
 6.  Werkhandschoenen
 7. EPDM krijt

 

Stappenplan EPDM dak repareren

 1. Inspecteren: Begin met een grondige inspectie om de exacte locatie en aard van de schade te bepalen. 
 2. Reinigen: Voordat je begint met repareren is het belangrijk dat de ondergrond schoon en droog is. Gebruik hiervoor bij voorkeur water en een schuurspons. Bij achtergebleven EPDM lijm resten kun je een EPDM cleaner gebruiken.
 3. Voorbereiding: Knip een zelfklevende EPDM patch die groot genoeg is om de beschadiging te bedekken.  Markeer het gebied waar de afdichtingsband aangebracht gaat worden. Zorg ervoor dat het gebied droog is voordat je verder gaat.
 4. Lijm of Primer: Breng EPDM primer of EPDM kit (geschikt voor het type EPDM dat je hebt) aan op het gemarkeerde gebied. Laat de primer/kit eventueel even drogen volgens de instructies op de lijmverpakking.
 5. Plaatsing: Plaats de patch zorgvuldig op het beschadigde gebied en druk deze stevig aan. Gebruik een roller om ervoor te zorgen dat de patch goed hecht.
 6. Afdichten: Gebruik EPDM rubberkit om de randen van de patch extra af te sealen. Zo komt er geen water onder de patch en wordt het droogproces van de lijm en/of primer niet verstoord. 
 7. Controle: Controleer de reparatie grondig om er zeker van te zijn dat er geen luchtbellen of losse delen zijn. Laat de reparatie voldoende uitharden volgens de instructies van de gebruikte materialen.

 

Bestel alles voor het repareren van je EPDM dak eenvoudig online

Meteen aan de slag met het repareren van jouw EPDM dak? Bestel hier onze samengestelde EPDM reparatiesets. Geschikt voor de meeste kleine reparaties.

Voorbeeld film: reparatie van Amerikaanse EPDM met een zelfklevende Covertape.

Er worden kleine rondjes in de dakbedekking geknipt met het idee dat de EPDM folie dan niet verder inscheurt. De hoeveelheid EPDM primer die in dit filmpje wordt gebruikt is wat overdreven, maar verder geeft het mooi aan dat reparatie goed zelf te doen is.