EPDM dakbedekking informatie

EPDM inleiding en overzicht

EPDM is een volledig gevulkaniseerd membraan dat hoofdzakelijk bestaat uit roet en een EPDM-polymeer (Ethyleen, Propyleen, Diëen, Monomeer). Deze samenstelling zorgt ervoor dat dit membraan erg goed bestand is tegen ozon en UV-veroudering. De goede eigenschappen van een EPDM membraan worden door de tijd nauwelijks aangetast en blijven stabiel. Dit resulteert in een gemiddelde levensduur van 40 jaar.

De dikte van de EPDM dakbedekking is 1.14mm. Het gewicht is 1,51kg/m2. Op aanvraag is ook de variant van 1,52mm dikte te verkrijgen. Door de lange levensduur is EPDM de meest duurzame dakbedekking die momenteel wordt verkocht.

1. EPDM is duurzaam en eenvoudig te installeren

EPDM dakbedekking is momenteel de meest verwerkte dakbedekkingssoort. EPDM kan relatief eenvoudig en zonder open vuur op verschillende manier worden aangebracht. Meestal wordt EPDM aangebracht met een contactlijm. Het is daarnaast ook mogelijk om EPDM te verwerken met mechanisch bevestiging of een geballast systeem.

EPDM voor daken is vliegvuurbestendig

Het Bouwbesluit eist in de meeste gevallen dat de bovenzijde van een dak niet brandgevaarlijk is. Een dak moet “vliegvuurbestendig” zijn, bepaald volgens NEN 6063. Dit houdt in dat het dak bestand is tegen bijvoorbeeld vonken en vuurwerk. EPDM dakbedekking voldoet hieraan en is dan ook een veilige keuze voor je dak.

Er zijn helaas nog veel aanbieders in de markt die EPDM vijverfolie als dakbedekking aanbieden. Dakenmarkt levert uitsluitend EPDM van FR kwaliteit. FR staat voor “fire retardant”, oftewel vliegvuurbestendig. Deze eigenschap is niet getest op EPDM vijverfolie.

Amerikaanse of Europese EPDM?

Op de EPDM markt wordt hoofdzakelijk Amerikaanse EPDM en Europese EPDM verkocht. Door de productspecificaties zijn de verwerkingsvoorschriften voor beide soorten verschillend. Dakenmarkt heeft de Amerikaanse variant gekozen als “beste getest” en heeft inmiddels jarenlange ervaring als verwerker van de Amerikaanse EPDM.

In basis zijn beide typen identiek en worden beide typen op de ondergrond verlijmd. Amerikaanse EPDM-folie wordt altijd volledig en 100% verkleefd, wat bij Europese EPDM niet het geval is. Europese EPDM is daarnaast geribbeld waardoor het zich minder strak laat leggen op het dak. Het is niet voor niets dat de meeste professionele dakdekkers gebruik maken van Amerikaanse EPDM-folie.

Wat kost EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking breng je meestal aan met contactlijm op een constructie met isolatie. Daarnaast is het ook mogelijk om een losliggend systeem toe te passen waarbij je op de toplaag ballast aanbrengt. De kosten van een EPDM dak kan per dakdekker verschillen. Laat je bij grote verschillen uitleggen waar het verschil op gebaseerd is. Voor een gemiddeld EPDM dak met isolatie en randafwerking rekent een dakdekker per vierkante meter vaak tussen de € 50 en €60,- euro excl btw.

Wij bieden in onze online shop EPDM dakfolie aan met een prijs per m2 (incl. btw). De prijs van de EPDM dakbedekking is dan ook gebaseerd op de lengte x breedte x prijs per m2. Houd rekening met een vierkante meterprijs van rond de € 30,- (excl. btw) voor een gemiddeld EPDM dak met isolatie en EPDM randafwerking.

Welke standaard maten zijn er beschikbaar?

EPDM is leverbaar in diverse standaard breedtes:
2.28m; 3.05m; 4.57m; 5.08m; 6.10m; 7.62m; 9.15m; 12.20m; 15.25m

Standaard hebben wij de volgende EPDM maten op voorraad:
3.05m; 4.57m; 6.10m; 9.15m;

Toebehoren voor het totale EPDM-dakafdichtingssysteem

In ons assortiment hebben wij alle toebehoren en EPDM-membranen om voor elk specifiek dakproject en installatiedetail een oplossing te bieden. De toebehoren worden opgesplitst in verschillende categorieën:

2. Epdm eigenschappen en voordelen

De unieke combinatie van de door ons aangeboden EPDM-membramen, de toebehoren en de bewezen naadtechnologie zorgt voor een unieke reeks eigenschappen & voordelen. EPDM-dakafdichtingssystemen zijn met succes toegepast op honderdduizenden commerciële, industriële en residentiële daken wereldwijd.

Voordelen en eigenschappen EPDM

 • EPDM is een duurzaam product met een lange levensduur (Gemiddeld > 50 jaar)
 • Blijvend elastisch bij extreem hoge én lage temperaturen.
 • Niet gevoelig voor ozon en uv-straling ( derhalve een traag verouderingsproces)
 • Bestand tegen veel chemische middelen.
 • Wortelwerend m.u.v de tapeverbindingen. (let hierop bij tuindaken)
 • Bestand tegen micro-organismen.
 • Vliegvuurbestendig ( denk aan vuurwerk )
 • Minder bestand tegen mineralen oliën / benzine / oplosmiddelen en vetten.
 • Bestand tegen verdunde zuren (regen+bladafval)
 • Te verwerken zonder open vuur ( NEN 6050)
 • Relatief snel te monteren.

EPDM is relatief eenvoudig te verwerken

Het grootste voordeel van EPDM dakbedekking is dat het zonder open vuur of speciaal gereedschap aangebracht kan worden, dus een handige doe-het-zelver kan hierdoor relatief eenvoudig zelf een EPDM dak aanbrengen. De combinatie van de aangeboden EPDM dakbedekking met EPDM toebehoren en de bewezen naadtechnologie zorgt daarmee voor een unieke reeks eigenschappen & voordelen t.o.v. traditionele dakbedekking zoals Bitumen en PVC.

Nadelen van EPDM

EPDM is een éénlaags systeem dat het meest wordt aangebracht door middel van een contactlijm. Bij een eventuele lekkage door bijvoorbeeld penetratie van een scherp voorwerp of slechte montage van details zal het regenwater onder de toplaag komen en daar tevens de epdm contactlijm aantasten(verzepen). Wanneer een lekkage te laat wordt ontdekt bestaat er dus de kans dat de toplaag over een aanzienlijk oppervlakte los komt te zitten. Dit brengt dan aanzienlijk meer kosten met zich mee dan alleen het oplossen van de lekkage.

EPDM is de meest duurzame dakbedekking van dit moment, mits het op de juiste wijze wordt aangebracht. De meeste problemen met EPDM daken komen voort uit het feit dat verwerkers onvoldoende of verkeerd worden voorgelicht. 80% van deze probleemgevallen hebben te maken met slecht of verkeerd afgewerkte details zoals, dakrandafwerkingen en doorvoeren/afvoeren. Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal ook niet zomaar over elk bestaand dak aanbrengen. Als je niet kijkt naar de opbouw van de bestaande constructie kan dat ook leiden tot verzeping van de contactlijm en derhalve vervelende gevolgen hebben. Bekijk hier een praktijkvoorbeeld.

3. Handleiding EPDM aanbrengen

Met de onderstaande informatie geven wij een aantal richtlijnen waar u rekening mee dient te houden bij het maken van een EPDM dak. Mochten er toch nog vragen zijn neem dan rustig contact op. De medewerkers van Dakenmarkt.nl hebben tezamen meer dan 100 jaar ervaring binnen de dakenbranche als dakdekker en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Verwerkingsrichtlijnen Amerikaanse EPDM

In de onderstaande verwerkingsrichtlijnen staat informatie die u kan helpen bij de correcte plaatsing van onze EPDM-dakafdichtingssystemen. Een volledig overzicht van de verwerkingsrichtlijnen vindt u in:
Hoofdstuk 3: Verwerking van de EPDM.
Hoofdstuk 1: Voorbereiding en weersomstandigheden.

EPDM instuctiefilmpjes

Wilt u zich visueel voorbereiden om te zien hoe het is om zelf een dak te maken?
Wij hebben een aantal nuttige instructiefilmpjes van EPDM voor u op een rij gezet.

Rekenhulp EPDM bestellen

De juiste producten bestellen voor uw nieuwe EPDM dak is niet moeilijk maar u dient wel rekening te houden met een aantal zaken.
– Rekenhulp EPDM bestellen

Ondersteuning en voorlichting voor een goed dak

Een goed EPDMdak maken is niet moeilijk maar ook niet helemaal vanzelfsprekend, uit ervaring weten wij dat de meesten problemen niet komen door fouten vanuit het materiaal, maar juist de materiaalkeuze, ondeskundig advies, slecht ontwerp of slechte uitvoering de oorzaak zijn van de problemen. De medewerkers van dakenmarkt.nl hebben jarenlange ervaring binnen de dakenbranche en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Indien u twijfels heeft over een correcte werkwijze of dakopbouw staan wij u graag met goed advies ter zijde.

Adviespunten

Advies – EPDM dakopbouw altijd isoleren!

Voor alle nieuwe residentiële platte daken met een EPDM dakbedekking adviseren wij de toepassing van een dampremmer en minimaal een isolatielaag van 20mm. Dit advies geven wij in principe ook bij overkappingen en carports.

EPDM kan op droog hout worden gelijmd. Echter hout dat al enige tijd in de open buitenlucht heeft doorgebracht kan wel droog aanvoelen maar zal vanuit de omgeving altijd een hoeveelheid vocht opnemen. Dit vocht kan er voor zorgen dat de lijm (op den duur) gaat verzepen en daardoor haar hechtkracht verliest waardoor de EPDM dakbedekking op den duur los kan komen te liggen. Door de toepassing van een dampremmer ( plastic folie) en een laag isolatie weet u zeker dat de hechting van de EPDMfolie optimaal zal blijven. Een goed aangebracht EPDM dak kan inderdaad minimaal 40 tot 50 jaar meegaan. Indien u de opbouw niet isoleert zal de levensduur van het dak ( niet het materiaal) aanzienlijk worden verkort. In de praktijk komen wij geregeld voorbeelden tegen waarbij de EPDM folie binnen 3 jaar al geheel los is komen te liggen.

Door de natuurlijke aanwezigheid van temperatuursverschillen boven en onder een platdak zie je aan de onderkant van carports en overkappingen vaak een grauw grijze verkleuring(schimmel) ontstaan door langdurige condensvorming. Ook dit valt te voorkomen door uw dak minimaal met 2cm Pir isolatie te voorzien.

EPDM over bitumen niet altijd mogelijk

Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je EPDM niet zomaar over elk bestaand dak aanbrengen. Als je niet kijkt naar de opbouw van de bestaande constructie kan dat leiden tot verzeping van de contactlijm en derhalve vervelende gevolgen hebben.
Bekijk hier een praktijkvoorbeeld.

Bij twijfel vraag het ons…