EPDM folie

EPDM folie is momenteel een vaak voorkomende dakafdichting voor platte en lichthellende daken. Bijvoorbeeld voor je schuur, tuinhuis, garage, uitbouw of carport. Je brengt het relatief eenvoudig aan zonder open vuur. Als het op een juiste manier is gelegd heeft onze EPDM dakfolie een levensduur van 40 á 50 jaar. Je maakt ermee dus een duurzame keuze. Bij Dakenmarkt verkopen wij alles dat nodig is om een goed EPDM dak te maken.

EPDM is een synthetisch rubber dat blijvend elastisch is. Hierdoor is het bestand tegen zelfs extreme weersomstandigheden en temperaturen. Het rubber wordt nauwelijks aangetast door de tijd. Het onderhoud is dan ook minimaal. Dakenmarkt levert uitsluitend de FR (fire retardant) kwaliteit. Dit betekent dat EPDM dakbedekking vliegvuurbestendig is. De dikte van de folie bedraagt circa 1,14mm.

EPDM Folie Online Kopen of Afhalen Bij Dakenmarkt

In de webshop van Dakenmarkt kun je eenvoudig EPDM dakbedekking en EPDM toebehoren bestellen. Als het je beter uitkomt, kun je jouw bestelling ook op afspraak afhalen op onze locatie in Dinxperlo, Gelderland en geven je daarbij graag aanvullend advies.

Wij leveren standaard breedtematen tot 30 meter lang aan één stuk, maar jouw EPDM op maat bestellen is ook een optie. Heb je bijvoorbeeld een specifieke EPDM dakbedekking dikte nodig? Neem daarvoor telefonisch of online contact met ons op.

Gelijk alles bestellen dat je nodig hebt? Bij Dakenmarkt koop je niet alleen je EPDM dakbedekking, maar ook alle toebehoren. Je bestelt bij ons eenvoudig EPDM contactlijm, EPDM primer, EPDM zelfklevende tapes, dampremmende folie en bijbehorend EPDM gereedschap. Ook bieden wij de optie om zelf je EPDM dakpakket samen te stellen.

De voordelen van onze EPDM folie op een rij

  • Lange levensduur van 40 á 50 jaar
  • Blijvend elastisch bij extreem hoge én lage temperaturen
  • Niet gevoelig voor ozon en uv-straling (traag verouderingsproces)
  • Bestand tegen veel chemische middelen
  • EPDM is wortelwerend (met uitzondering van de tapeverbindingen)
  • EPDM is bestand tegen micro-organismen
  • Veilig te verwerken zonder open vuur (NEN 6050)
  • EPDM is vliegvuurbestendig (vuurwerk, vonken)
  • Bestand tegen verdunde zuren (regen en bladafval)
  • EPDM rollen zijn relatief snel te monteren

EPDM folie nadelen

Er zijn een aantal aandachtspunten. Zo is EPDM folie minder goed bestand tegen minerale oliën, benzine, oplosmiddelen en vetten.

Daarnaast is een regelmatige inspectie van je dak raadzaam. Bij een kleine beschadiging kan er vocht onder de folie komen. Wordt dit snel ontdekt dan kan de schade beperkt blijven. Maar als de lekkage onopgemerkt blijft kan het vocht zich ongemerkt over een groot oppervlak verspreiden. Hierdoor verliest de lijm zijn hechtkracht waardoor het risico bestaat dat de dakfolie los gaat laten. Een regelmatige inspectie kan dit voorkomen.

Beschikbare formaten

Dakenmarkt levert Amerikaanse EPDM folie op de volgende vaste rolbreedtes:

  • 1,00 meter x maximaal 30,5 meter
  • 3,05 meter x maximaal 30,5 meter
  • 4,57 meter x maximaal 30,5 meter
  • 6,10 meter x maximaal 30,5 meter
  • 9,14 meter  x maximaal 30,5 meter

Als je een specifiek formaat EPDM rol wilt, dan kan dat uiteraard ook. Dakenmarkt levert op aanvraag EPDM rollen op maat. Neemt daarvoor gerust contact met ons op.

EPDM Dakbedekking en isolatie

Het is belangrijk EPDM folie op een droge ondergrond aan te brengen. Breng de EPDM rol bij voorkeur aan op daarvoor geschikte isolatieplaten, in combinatie met een dampremmende folie. Bij Dakenmarkt koop je vormvaste, PIR isolatieplaten in verschillende diktes. Kijk bij onze instructievideo’s hoe de EPDM folie het beste wordt aangebracht.

Bestel Vandaag nog Jouw EPDM Dak Bij Dakenmarkt

Kies voor de kwaliteit en betrouwbaarheid bij Dakenmarkt. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, wij hebben de producten en expertise om jouw EPDM project tot een succes te maken. Bestel eenvoudig online en geniet van een duurzame, waterdichte oplossing voor jouw dak!

FAQ - Veelgestelde vragen

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is de afkorting voor Ethyleen, Propyleen, Diëen en Monomeer. Het is een éénlaags rubber dat hoofdzakelijk bestaat uit een EPDM-polymeer en roet. Door deze specifieke samenstelling is het rubber goed bestand tegen ozon en UV-verouderingen.

EPDM is een rubber dat door de tijd nauwelijks wordt aangetast. Dit maakt EPDM heel interessant als dakbedekking. Het heeft een dikte van circa 1,14mm en een gewicht van 1,51kg per vierkante meter. Dakenmarkt verkoopt Amerikaanse EPDM dakbedekking van hoogwaardige kwaliteit.

Voordelen van EPDM dakbedekking op een rij

  • Lange levensduur van 40 á 50 jaar
  • Sterk en blijvend flexibel materiaal, bestand tegen extreme weersomstandigheden
  • Eenvoudige reiniging en onderhoud
  • Bestand tegen veel chemische middelen
  • Bestand tegen verdunde zuren (zoals regen en bladafval)
  • Mossen en algen zijn makkelijk te verwijderen
  • Te verkrijgen in oppervlakten tot 9,14 breedte en 30,50 meter in lengte, dus minder naden
  • Te verwerken zonder open vuur (NEN 6050)
  • Relatief snel en eenvoudig zelf te monteren

Kan EPDM over bitumen dakbedekking?

Wanneer u de diverse handleidingen en filmpjes op het internet bekijkt wordt verondersteld dat wanneer men een vel EPDM over het “oude” bitumen dak plakt je de eerste 40 jaar geen last meer hebt van lekkage. De EPDM uitklappen, vastlijmen op het dakvlak vervolgens nog enkele details inwerken en klaar is Kees. Het is echter van groot belang dat u vooraf nagaat hoe uw huidig dak is opgebouwd.

EPDM over bitumen en waar u rekening mee moet houden.

Naast de vele voordelen van een EPDM dakbedekking kent EPDM ook een belangrijk nadeel. Het grootste nadeel van EPDM is de Dampweerstand (µD-waarde) Deze µD-waarde of sD-waarde (Duitsland) is het cijfer dat een referentiewaarde geeft over de weerstand dat een materiaal biedt tegen waterdamp. Men spreekt ook wel eens over de dampweerstand van een materiaal. Het cijfer dat hiervoor staat komt overeen met een equivalente luchtlaagdikte.

Een plat dak kan op verschillende manieren worden opgebouwd en er zijn verschillende materialen om een dak waterdicht te maken. De meest bekende dakbedekking is nog steeds een bitumen daklaag. Deze wordt door de dakdekker waterdicht aangebracht met een dakbrander. Verder zijn er verschillende soorten kunststof dakbedekkingen. Allemaal degelijke materialen voor een plat dak mits deze op de juiste manier worden aangebracht.

Wat u moet weten over EPDM dakbedekking

EPDM folie is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is. Doordat EPDM folie bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen. Als je niet kijkt naar de opbouw van de bestaande constructie kan dat leiden tot vervelende gevolgen.

Lees hier verder wat er fout kan gaan.

Moet ik een EPDM dak isoleren?

Voor alle platte daken met een EPDM dakbedekking adviseren wij de toepassing van een dampremmer en minimaal een isolatielaag van 20mm. Dit advies geven wij in principe dus ook voor overkappingen en carports.

EPDM kan goed op droog hout worden gelijmd. Echter hout dat al enige tijd in de open buitenlucht heeft doorgebracht kan wel droog aanvoelen maar zal vanuit de omgeving altijd een hoeveelheid vocht opnemen. Dit vocht kan er voor zorgen dat de lijm (op den duur) gaat verzepen en daardoor haar hechtkracht verliest waardoor de EPDM folie op den duur los kan komen te liggen. Door de toepassing van een dampremmer ( plastic folie) en een laag isolatie weet u zeker dat de hechting van de EPDM folie optimaal zal blijven. Een goed aangebracht EPDM dak kan dan inderdaad minimaal 40 tot 50 jaar meegaan. Indien u de opbouw niet isoleert zal de levensduur van het dak ( niet het materiaal) aanzienlijk worden verkort. In de praktijk komen wij geregeld voorbeelden tegen waarbij de EPDM folie binnen 3 jaar al geheel los is komen te liggen.

Schimmelvorming

Door de natuurlijke aanwezigheid van temperatuursverschillen boven en onder een platdak zie je aan de onderkant van carports en overkappingen vaak een grauw grijze verkleuring(schimmel) ontstaan door langdurige condensvorming. Dit gebeurt vooral bij aanbouwen en overkappingen waarbij geen goede luchtdooorstroom plaatsvind. Deze condensvlekken zijn te voorkomen wanneer uw dak minimaal is voorzien van 2cm dikke Pir isolatie.

Ons advies is derhalve: Altijd isoleren voor een goed en duurzaam EPDM dak.

Kan ik EPDM dakbedekking verlijmen in de winter als het vriest?

Het antwoord hierop is dat je beter geen EPDM kunt verwerken als het vriest. Ja, eenmaal geïnstalleerd kan EPDM dakbedekking extreem koude temperaturen aan van wel -35°C. Het materiaal behoudt zijn elasticiteit en omdat het ook heel goed zon en UV-straling kan weerstaan, maakt het een perfecte dakbedekking voor alle seizoenen. Maar als het té koud is kun je beter wachten met de klus.

Hoe dik moet EPDM dakbedekking zijn?

De dikte van EPDM dakbedekking varieert afhankelijk van het gebruik en de verwachte belasting van het dak. Over het algemeen wordt EPDM geleverd in verschillende diktes, waarbij de meest voorkomende diktes voor daken variëren tussen 1,0 mm en 1,5 mm.

Vaak voorkomende diktes:

  1. 1,0 mm (1,02 mm):
    Toepassing: Geschikt voor kleine schuurtje en overkappingen. Niet LSFR gekeurd en wordt door ons meestal afgeraden.
    Voordelen: Goedkoper dan LSFR varianten.
    Nadelen: Niet vliegvuurbestendig, mag dus niet op en rond woningen aangebracht worden.
  2. 1,2 mm (1,14 mm): (meest gekozen optie)
    Toepassing: Populair voor zowel residentiële als commerciële daken. Biedt een goede balans tussen flexibiliteit en duurzaamheid.
    Voordelen: Vliegvuurbestendig en geschikt voor daken met een hogere belasting.
  3. 1,5 mm (1,52 mm):
    Toepassing: Geschikt voor daken die intensief gebruikt worden, zoals daken die beloopbaar zijn of waar zware apparatuur op staat.
    Voordelen: Duurzamer en beter bestand tegen zware belastingen. Geschikt voor commerciële gebouwen en daken met hoge eisen.
    Nadelen: Iets minder flexibel en zwaarder en duurder dan dunnere varianten.

Keuze van dikte:

  • Voor standaard daken: Een dikte van 1,2 mm is meestal voldoende voor de meeste toepassingen en biedt een goede balans tussen kosten, duurzaamheid, en flexibiliteit.
  • Voor intensief gebruikte daken: Als je dak zwaar belast wordt of regelmatig belopen wordt, is 1,5 mm aan te raden voor extra bescherming en levensduur.

De dikte van EPDM-dakbedekking wordt dus afgestemd op de specifieke eisen van je dak, rekening houdend met factoren zoals blootstelling aan de elementen, verwachte belasting, en eventuele mechanische impact.

Wat is het beste moment om een EPDM dak te maken?

Als je verzekerd wilt zijn van het beste resultaat, installeer je de EPDM dakbedekking dus op een droge, niet al te koude dag. Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van vuil en dat het niet nat of vochtig is. Over het algemeen wordt aanbevolen om een EPDM dak altijd te voorzien van minimaal 2 centimeter PIR isolatie. Een houten ondergrond kan namelijk wel droog aanvoelen maar zal altijd vocht opnemen uit de omgeving afhankelijk van de luchtvochtigheidsgraad. Een droog en glad oppervlak biedt de beste omstandigheden om EPDM dakbedekking te leggen. Op een juiste manier gelegd zal de EPDM folie je dak voor tientallen jaren beschermen.

Moet ik ook rekening houden met luchtvochtigheid?

Een ander factor voor het goed hechten van de lijm aan de EPDM dakbedekking en de ondergrond, is namelijk de luchtvochtigheid. Wanneer het buiten namelijk erg vochtig is, zal bij lage temperaturen dauw op de ondergrond en de EPDM folie neerslaan. Het gevolg is dan dat de lijm niet goed aan de EPDM dakbedekking en ondergrond hecht. Op sommige dagen kan je bijvoorbeeld prima verlijmen rond het middaguur maar zie je tegen het eind of aan het begin van de dag condensvorming/dauw optreden. Op dit soort dagen moet je jouw werkzaamheden goed plannen.  Wat wel kan: een membraam uitrollen en over de dakrand hangen en tijdelijk voorzien van ballast. Zo is het dak in ieder geval waterdicht. Op een later moment – als het weer beter is – kom je terug om te verlijmen. 

Welke minimale temperatuur voor het lijmen van EPDM folie?

Waarom kun je beter geen EPDM verlijmen als het vriest? Dit heeft te maken met de EPDM lijm en primer die je nodig hebt om een EPDM dak te monteren. Bij temperaturen onder het vriespunt hechten lijm, primer en EPDM-folie niet goed aan het dakoppervlak. Normaal gesproken wordt aanbevolen om een ​​EPDM dak niet te installeren bij temperaturen onder de 5°C.

Scherp Geprijsd

Scherp geprijsd

A-kwaliteit assortiment

Helpdesk

Ondersteuning

Vakkundig advies

Instructievideo

Instructievideo's

Doe alles zelf

Eenvoudig Betalen

Eenvoudig betalen

Betalen via iDeal

Snel Geleverd Aspect Ratio 1 1

Snel geleverd

Circa 2/3 werkdagen