EPDM als dakbedekking is hard op weg om de toppositie op de dakenmarkt te veroveren.
Wanneer je op internet naar EPDM dakbedekking zoekt zul je constateren dat deze dakbedekking inmiddels ruimschoots aangeboden wordt en dat de prijzen, omschrijvingen en werkwijzen nogal verschillen. EPDM is een uiterst duurzaam product mits u rekening houdt met de materiaal specifieke eigenschappen en werkwijzen. Uit ervaring weten wij dat dit lang niet altijd opgaat, zoals blijkt uit onderstaand praktijkvoorbeeld over EPDM dakbedekking.
Vaak voorkomende fout bij het overdekken van een ongeisoleerd bitumen dak met EPDM!
Wanneer u de diverse handleidingen en filmpjes op het internet bekijkt wordt verondersteld dat wanneer men een vel EPDM over het “oude” bitumen dak plakt je de eerste 40 jaar geen last meer hebt van lekkage. De EPDM uitklappen, vastlijmen op het dakvlak vervolgens nog enkele details inwerken en klaar is Kees. Het is echter van groot belang dat u vooraf nagaat hoe uw huidig dak is opgebouwd.
EPDM over bitumen en waar u rekening mee moet houden.
Naast de vele voordelen van een EPDM dakbedekking kent EPDM ook een belangrijk nadeel. Het grootste nadeel van EPDM is de Dampweerstand (µD-waarde) Deze µD-waarde of sD-waarde (Duitsland) is het cijfer dat een referentiewaarde geeft over de weerstand dat een materiaal biedt tegen waterdamp. Men spreekt ook wel eens over de dampweerstand van een materiaal. Het cijfer dat hiervoor staat komt overeen met een equivalente luchtlaagdikte.
Een plat dak kan op verschillende manieren worden opgebouwd en er zijn verschillende materialen om een dak waterdicht te maken. De meest bekende dakbedekking is nog steeds een bitumen daklaag. Deze wordt door de dakdekker waterdicht aangebracht met een dakbrander. Verder zijn er verschillende soorten kunststof dakbedekkingen. Allemaal degelijke materialen voor een plat dak mits deze op de juiste manier worden aangebracht.
Wat u moet weten over EPDM dakbedekking
– EPDM folie is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is.
– Doordat EPDM folie bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.
– Als je niet kijkt naar de opbouw van de bestaande constructie kan dat leiden tot vervelende gevolgen.
Voorbeeld van een EPDM dakbedekking 3 jaar oud die niet juist is aangebracht.
Wat is hier gebeurd?
Bovenstaand is een dak van een carport. Het betreft een open constructie. Het dak is in het verleden waterdicht gemaakt met een 470K24 bitumineuze dakbedekking. Nadat deze dakbedekking sporen van slijtage liet zien moest er een nieuwe laag dakbedekking worden aangebracht. Men heeft gekozen voor een EPDM dakbedekking omdat er op internet vol lof over gesproken werd. Deze mensen waren door alle positieve verhalen helemaal overtuigd van hun nieuwe aanschaf. EPDM erop en de eerste 40 jaar zijn we verzekerd van een primadak.
Het betreft hier een dak van ca 25 m2. Het dak is door de doe het zelver vol overtuiging aangebracht volgens de voorschriften die ze hadden gezien op internet. Het dak zag er optisch gezien prachtig uit en moest de eerste 40 jaar met gemak doorstaan. We zijn nu drie jaar verder en het resultaat laat compleet wat anders zien dan wat ervan werd verwacht. De eigenaar van de carport constateerde dat de EPDM rondom in de randen helemaal naar buiten was getrokken en dat er overal een enorme spanning op het materiaal stond. Na een korte dakinspectie kon de oorzaak al snel worden achterhaald.
Foutieve keuze van de dakopbouw!
Dit is èèn van de vele voorbeelden waarbij het duurzame materiaal EPDM niet op deze manier had mogen worden aangebracht. De EPDM-folie is rechtstreeks op de bestaande laag bitumineuze dakbedekking gelijmd. De constructie is niet geïsoleerd en door de verschillen in temperatuur binnen en buiten de dakconstructie ontstaat er condensvorming. Doordat de EPDM een dampdichte eigenschap heeft is er in een paar jaar zoveel vocht tussen de oude laag dakbedekking en de nieuwe EPDM-folie ontstaan waardoor de lijm compleet is verzeept en zijn hechteigenschappen heeft verloren. Doordat EPDM-folie ook een krimp eigenschap heeft is het dak volledig uit de randen getrokken.
Hier is te zien hoeveel vocht er tussen de lagen is ontstaan
Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
Wanneer er wordt gekozen om een duurzame EPDM aan te brengen moet er eerst een inspectie plaats vinden en alle nadelen worden uitgesloten. Om te beginnen wordt er gekeken of de constructie geschikt is voor een EPDM dak. Wat had er moeten gebeuren om de problemen die zijn ontstaan bij het voorbeeld van de carport. Doordat we hier een koude dakconstructie hebben had er nooit een EPDM over de bestaande laag mogen worden gekleefd.
Voor deze constructie waren twee mogelijkheden van toepassing geweest.
OPTIE 1:
- De bestaande laag verwijderen en de EPDM op een houten onderlaag plakken.
- Het hout kan de damp laten uitdampen.
- Hierdoor zal de lijm niet verzepen en zijn sterke eigenschappen behouden.
- Een voorwaarde is dat de houten onderlaag niet vochtig mag zijn tijdens verlijming.
Nadeel van deze opbouw zonder isolatie is dat er aan de onderkant van de constructie in het hout zwarte condens/schimmel vlekken kunnen ontstaan.
De mogelijkheid die wij bij deze constructie zouden adviseren.
OPTIE 2:
- De bestaande laag verwijderen
- 1 laag dampremmende folie
- 1 laag PIR dakisolatie ca 3cm
- Deze laag mechanisch bevestigen op de houten onderconstructie
- 1 laag EPDM volledig verlijmen op de PIR en opgaand in opstanden.
Voordeel van deze opbouw is dat je het condenspunt verlegd naar ca halverwege de isolatieplaat. Hierdoor zal de lijm niet verzepen en zullen er aan de onderkant van de constructie geen vocht/schimmelplekken ontstaan.
Dit was een voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer je EPDM dakbedekking op een onjuiste wijze aanbrengt. Er zijn veel verschillende opbouwen in constructies en voor elk dak moet er eerst worden gekeken naar de beste mogelijkheden alvorens men kiest voor een dakbedekking. Laat u eerst goed informeren.