EPDM dakbedekking informatie

Grind leggen op EPDM dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber dat bestand is tegen allerlei weersinvloeden. Van extreme hitte tot ijskoude winters. Het is een rubber dat van nature uitstekend bestand is tegen UV-straling. EPDM dakbedekking is daarnaast blijvend elastisch en kan tegen een stootje. Dat maakt het product ideaal als dakbedekking. Toch vragen mensen zich soms af of het nodig is om grind op hun EPDM dak te leggen.

Nadelen van grind op EPDM dakbedekking

Wij raden het in principe af om grind op je EPDM dakbedekking te plaatsen. Het kan wel, maar het is eigenlijk niet nodig. Het zal de levensduur van het materiaal niet noemenswaardig verlengen. EPDM wordt volledig verlijmd aan de ondergrond en waait dus niet weg. Je hoeft het om die reden niet te verzwaren met grind. EPDM dakbedekking heeft ook geen grind nodig om het te beschermen tegen de zon of hemelwater. EPDM dakbedekking is van zichzelf uitstekend bestand tegen UV-straling.

Bladeren, algen en mos kun je makkelijk met een bezem van je EPDM dakbedekking verwijderen. Met grind bovenop je dak wordt onderhoud een stuk lastiger. Door de jaren heen wordt de doorlaatbaarheid van het grind minder. Het hemelwater kan daardoor niet goed meer worden afgevoerd. Dit komt door mos, bladeren en ophopend humus. Het grind moet dan grondig worden verschoond of zelfs vervangen. Dat is een beste klus die kosten met zich meebrengt. Dit kun je jezelf besparen als ballast op je dak niet echt nodig is.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat een laag grind extra gewicht geeft op je dak. Op een dak van 20 m2 heb je ongeveer 1300 kg aan grind nodig. Check van te voren goed of je dakconstructie dit gewicht wel kan dragen.

Toch grind op je EPDM dak?

Het kan natuurlijk zijn dat je toch een goede reden hebt om grind te leggen op je EPDM dak. Bijvoorbeeld puur esthetisch, omdat je het mooi vindt. Houd dan wel rekening met meer onderhoud, zoals eerder in dit blog omschreven.

Grind als Ballast niet goedkoper dan verlijming!

Als alternatief op volledige verlijming kan grind uiteraard wel als ballast worden gebruikt. Het is alleen niet zo dat je daarmee goedkoper uit bent dan volledige verlijming. Gebruik je grind als ballast, dan is het noodzakelijk om rondom het dak kimfixatie toe te passen. Dit betekent dat de dakranden volledig moeten worden verlijmd. Ook moeten de dakranden met een speciale kimband mechanisch gefixeerd worden. Alleen de dakranden verlijmen met een EPDM-lijm is vaak geen afdoende oplossing. Door de natuurlijke krimpeigenschap van EPDM is de kans aanwezig dat dakranden na verloop van tijd toch uit de kim worden losgetrokken. Lekkages kunnen dan makkelijk ontstaan.

Welke grindsoort kan ik gebruiken op mijn EPDM dak?

Bij de aanschaf van grind voor jouw EPDM dakbedekking, dien je te zorgen voor het juiste soort grind.  Dus mooi afgerond grind zonder scherpe kanten. Gebruikelijk hou je een laag grind aan van 3 tot 4 centimeter  De volgende grindsoorten grind zijn bijvoorbeeld geschikt:  Alpengrind –  Kasteelgrind – Moraine Grind – Cordoba Grind. Bij twijfel graag altijd aanvullend advies inwinnen bij jouw grind leverancier.

Houdt u er rekening meer dat 1 m³ grind ongeveer 1,6 ton weegt, ofwel 1600 kg.

Verdere voordelen van EPDM

– Een duurzaam materiaal dat 40 á 50 jaar meegaat.
– EPDM dakbedekking kan je veilig zelf leggen zonder brandgevaar.
– Het is blijvend elastisch en verdraagt extreme temperaturen, zowel heet als koud.
– Goed te combineren met zonnepanelen, omdat het een onderhoudsarme dakbedekking is.

EPDM dakbedekking prijs weten? In onze webwinkel vindt u naast EPDM ook alle materialen die u nodig heeft om zelf een goed EPDM dak te maken!