EPDM dakbedekking informatie

EPDM dakbedekking in de winter aanbrengen

Kan ik EPDM dakbedekking verwerken in de winter?  In landen zoals Noorwegen en Zweden zijn de dagen veelal korter en de temperaturen over het algemeen een stuk frisser. Maar ook daar wordt EPDM dakbedekking veelvuldig toegepast. Daar wordt bij langdurig koude weersomstandigheden wel eens gebruik gemaakt van verwarmde tenten die eerst over het dak worden geplaatst. In Nederland zijn er gelukkig voldoende werkbare dagen om dit soort extreme hulpmiddelen niet te hoeven toepassen.

EPDM dakbedekking kan je op verschillende manieren aanbrengen:

  1.  – EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels met mechanisch gefixeerde randen )
  2.  – EPDM volledig verlijmd / volledig verkleefd
  3.  – EPDM mechanisch bevestigd
In Nederland worden de meeste EPDM daken volledig verkleefd aangebracht. Bij het volledig verkleefd aanbrengen van EPDM dakbedekking met EPDM lijm moet je bij koude en vochtige weersomstandigheden rekening houden met een aantal zaken.

Kan ik EPDM dakbedekking verlijmen in de winter als het vriest?

Het antwoord hierop is dat je beter geen EPDM kunt verwerken als het vriest. Ja, eenmaal geïnstalleerd kan EPDM dakbedekking extreem koude temperaturen aan van wel -35°C. Het materiaal behoudt zijn elasticiteit en omdat het ook heel goed zon en UV-straling kan weerstaan, maakt het een perfecte dakbedekking voor alle seizoenen. Maar als het té koud is kun je beter wachten met de klus.

Welke minimale temperatuur voor het lijmen van EPDM folie?

Waarom kun je beter geen EPDM verlijmen als het vriest? Dit heeft te maken met de EPDM lijm en primer die je nodig hebt om een EPDM dak te monteren. Bij temperaturen onder het vriespunt hechten lijm, primer en EPDM-folie niet goed aan het dakoppervlak. Normaal gesproken wordt aanbevolen om een ​​EPDM dak niet te installeren bij temperaturen onder de 5°C.

Moet ik ook rekening houden met luchtvochtigheid?

Een ander factor voor het goed hechten van de lijm aan de EPDM dakbedekking en de ondergrond, is namelijk de luchtvochtigheid. Wanneer het buiten namelijk erg vochtig is, zal bij lage temperaturen dauw op de ondergrond en de EPDM folie neerslaan. Het gevolg is dan dat de lijm niet goed aan de EPDM dakbedekking en ondergrond hecht. Op sommige dagen kan je bijvoorbeeld prima verlijmen rond het middaguur maar zie je tegen het eind of aan het begin van de dag condensvorming/dauw optreden. Op dit soort dagen moet je jouw werkzaamheden goed plannen.  Wat wel kan: een membraam uitrollen en over de dakrand hangen en tijdelijk voorzien van ballast. Zo is het dak in ieder geval waterdicht. Op een later moment – als het weer beter is – kom je terug om te verlijmen. 

Wat is het beste moment om een EPDM dak te maken?

Als je verzekerd wilt zijn van het beste resultaat, installeer je de EPDM dakbedekking dus op een droge, niet al te koude dag. Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van vuil en dat het niet nat of vochtig is. Over het algemeen wordt aanbevolen om een EPDM dak altijd te voorzien van minimaal 2 centimeter PIR isolatie.  Een houten ondergrond kan namelijk wel droog aanvoelen maar zal altijd vocht opnemen uit de omgeving afhankelijk van de luchtvochtigheidsgraad. Een droog en glad oppervlak biedt de beste omstandigheden om EPDM dakbedekking te leggen. Op een juiste manier gelegd zal de EPDM folie je dak voor tientallen jaren beschermen.

Advies nodig?

De ervaren medewerkers van Dakenmarkt helpen je graag! Neem gerust contact met ons op.