EPDM dakbedekking informatie

Hoe leg je een strak EPDM dak?

EPDM tips om bobbels en plooivorming te voorkomen

Een EPDM dak maken is niet een hele ingewikkelde klus. Ook zonder ervaring is het mogelijk om het project te laten slagen. Toch is het ook geen eitje. Zonder de juiste voorbereiding kan het op een teleurstelling uitdraaien. Een eindresultaat vol met bobbels en luchtbellen, dat wil je niet. En eenmaal vastgelijmde EPDM laat zich dan niet zo makkelijk verwijderen. We leggen je daarom graag uit hoe je bobbels, lucht, golven en plooien in en onder je EPDM dakbedekking voorkomt. Zodat je na je werkzaamheden met trots kunt terugkijken op een glad en strak resultaat.

  • EPDM dakbedekking leggen vergt geduld en precisie. Ga dus niet aan het einde van de dag beginnen als je in tijdnood zou kunnen komen. Zorg er uiteraard ook voor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen paraat hebt.
  • Als je de EPDM volledig hebt uitgerold op je dak moet je daarna een klein half uur wachten. Dit is belangrijk, want het verkleint de kans op plooien.
  • EPDM wordt met EPDM lijm aangebracht op de ondergrond. Ga voor jezelf na wat je het handigst vindt. Wil je met een tank(je) en spuitmond de lijm op het oppervlak spuiten, of liever met een blik en kwast of vachtroller. Kies een methode die voor jou het beste werkt. Het belangrijkste is dat je de lijm gelijkmatig aanbrengt. Hierbij geldt ongeveer 200 gram lijm per vierkante meter. Zorg dat de lijm niet te nat of te droog is als je de EPDM op de ondergrond verlijmt. Het meest ideale moment hangt af van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Hoe je dit aanpakt vind je terug in onze instructievideo’s. Als leidraad kun je aanhouden dat er geen lijmdraden meer loslaten als je je vinger op het gelijmde oppervlak drukt.
  • Start de klus bij de juiste temperatuur. EPDM aanbrengen doe je bij minimaal 5 graden en maximaal 25 graden Celsius. EPDM wordt zeer warm in de volle zon. Hierdoor kan de aangebrachte lijm “verbranden” waardoor de lijm niet overal goed meer hecht. Dit zie je terug in kleine bobbels. Het ideaalste is een dag met milde weersomstandigheden, vanaf ongeveer 15 graden.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, stofvrij en droog is. Alle nattigheid en vocht die in of op je ondergrond zit, zorgt ervoor dat er straks luchtbellen onder je EPDM gevangen zitten. Een droge ondergrond is dus van groot belang voor een strak resultaat. Het beste is om EPDM op droge isolatie PIR-platen te verlijmen. Ook als dit een carport of tuinhuisje betreft. De PIR platen in combinatie met een dampremmende folie, zorgen voor de beste omstandigheden.
  • EPDM banen worden in de fabriek gevulkaniseerd. Deze zogenoemde fabrieksnaden zijn wat dikker. Als Tip geven wij altijd mee om met de richting van deze Fabrieksnaden mee te werken. Dit voorkomt de kans op plooien.
  • Als je de EPDM hebt vastgelijmd rol je direct eventuele bubbels eruit die zichtbaar zijn. Gebruik hiervoor een roller, harde bezem of handwals. Als je klaar bent wacht je een half uur en ga je nogmaals de EPDM aandrukken of aanwalsen totdat alle onregelmatigheden zijn weggewerkt.

 

In onze webshop vind je alle materialen om een EPDM dak te maken. Bekijk daarnaast onze video’s hoe je de klus het beste aanvliegt. Daarnaast kun je ons altijd bellen of mailen als je persoonlijk advies wilt.